Filet z morszczuka w pesto z orzeszków laskowych podany na spaghetti z cukinii

05:27:00



Danie, które smakuje i pachnie wakacjami nad Morzem Śródziemnym. Bogate w zdrowe tłuszcze z ryby i orzechów, z dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka i błonnika, ubogie w węglowodany. Świetnie komponuje się z letnią sałatką z arbuza, sera feta i świeżej mięty. Do pełni szczęścia brakuje już tylko tarasu z widokiem na morze :)

Składniki:

1 filet z morszczuka argentyńskiego (ok. 150 g)
1 średnia cukinia
30 g pesto z orzeszków laskowych - przepis tutaj
2 plasterki cytryny
1 plaster pomidora

Filet z morszczuka natrzeć solą, cytryna i pieprzem, posmarować pesto (zostawiając jedną łyżeczkę do spaghetti), ułożyć na folii aluminiowej i przykryć plasterkami cytryny i pomidora. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cukinię pokroić we wstążki lub zetrzeć na specjalnej temperówce. Ja moją kupiłam przez internet za kilkanaście złotych i jest świetna, starcie jednej porcji spaghetti zajmuje około minuty. Przygotowaną cukinię  wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować około 2 minut, odcedzić i wymieszać z łyżeczką pesto. W talerzu ułożyć spaghetti a na nim upieczoną rybę udekorowaną cytryną i pomidorem.

292 kcal, 17 g węglowodanów, 30 g białka, 11,8 g tłuszczu 

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe