Sycąca pasta z awokado, jajek i twarożku

11:57:00

Dzieliłam się już z Wami przepisem na pastę na bazie awokado i twarożku, ten przepis jest jej bogatszą wersję wzbogaconą o jajka. Korzystając z patentu na fit majonez (czyli miks serka wiejskiego, jajek, jogurtu i musztardy) dodałam też odrobinę musztardy do tej pasty i ... bingo! Smak jest idealny, świetnie komponuje się ze świeżym szczypiorkiem. Jednak największą zaletą tej wersji pasty jest to, że syci na naprawdę długo. Testowałam kilka razy i w połączeniu z kromką żytniego chleba sprawia, że zapominam o jedzeniu na kilka kolejnych godzin. A więc gorąco polecam osobom na diecie, których problem w wytrwaniu w postanowieniach jest odczuwanie głodu - po takim śniadaniu Wam to nie grozi ;) Ponadto jedna porcja zaspokaja około 1/3 średniego zapotrzebowania na białko dla ćwiczącej dziewczyny (ma go prawie tyle co jeden shake proteinowy).

Składniki na porcję:

ćwiartka awokado
1 jajko ugotowane
1/2 łyżeczki musztardy
3 czubate łyżki lekkiego jogurtu greckiego
50 g twarogu lekkiego
1 łyżka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać. Podawać z pieczywem chrupkim lub pełnoziarnistym.

W jednej porcji (bez pieczywa): 198 kcal, 7,1 g węglowodanów, 10,2 g tłuszczu, 20 g białka

You Might Also Like

1 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe