Hiszpańska tortilla z kaszą jaglaną

15:50:00


Kto jadł hiszpańską tortillę ten zrozumie dlaczego trudno byłoby z niej zupełnie zrezygnować starając się jeść zdrowo i lekko, ale na szczęście każdy przepis da się trochę odchudzić ;) Tortilla española (wym. "tortija espaniola) nie ma nic wspólnego z meksykańskimi plackami z mąki kukurydzianej lub pszennej. Jest to rodzaj omletu jajecznego na bazie smażonych kawałków ziemniaków, do którego w zależności od regionu i upodobań dodaje się cebulę, warzywa lub szynkę. Niestety danie nie należy do niskokalorycznych. Jednak jeśli przygotujemy je na patelni teflonowej na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub masła klarowanego, a smażone ziemniaki zastąpimy ugotowaną kaszą jaglaną to będzie jednocześnie smacznie i fit. Ponadto w przeciwieństwie do klasycznych omletów ten nie opada i doskonale smakuje nawet ponownie odgrzany.

Składniki na 1 porcję:

1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula szalotka
50 g papryki czerwonej
50 g cukinii
20 g sera feta
łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
2 jajka
2 łyżeczki mielonego lnu
100 ml kefiru
sól, pieprz, papryka ostra, zioła

Warzywa pokroić i podsmażyć na oleju kokosowym lub maśle. Jajka ubić, wymieszać z kefirem, lnem mielonym i przyprawami. Do warzyw na patelnię dodać kaszę jaglaną oraz pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać i zalać masą jajeczną. Smażyć z obu stron na złoty kolor do momentu aż masa jajeczna się zetnie. Do przewracania tortilli najlepiej wykorzystać pokrywkę od garnka i dodatkowy talerz. Podawać z sałatką lub ze świeżymi pomidorami.

W jednej porcji:
470 kcal, 26,8 g węglowodanów, 38,3 g tłuszczu, 24,8 g białka

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe