Kokosowe naleśniki wysokobiałkowe z jagodami

04:52:00


Długo szukałam pomysłu na śniadanie, które będzie smaczne, zdrowe, bogate w białko i da się je spakować do pracy i odgrzać. Modyfikując przepisy z amerykańskich blogów i zastępując połowę porcji mąki odżywką białkową zrobiłam te naleśniki. Są bardzo mocno kokosowe, bo zrobione z mąki kokosowej, białka o smaku kokosowych trufli i usmażone na łyżeczce oleju kokosowego. Mmm...Doskonałe na śniadanie i na posiłek przedtreningowy dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych MCT, które są szybko przetwarzane na energię i przyspieszają metabolizm chroniąc przed odkładaniem się zbędnej tkanki tłuszczowej. Dlaczego mąka kokosowa? Ponieważ zawiera 10 razy mniej węglowodanów od mąki pszennej. Dzięki temu takie śniadanie nie zaburzy od rana glikemii. Naleśniki są bezglutenowe, a mleko krowie można spokojnie zastąpić w nich mlekiem roślinnym, a  więc nadają się też dla osób z nietolerancją laktozy. Posypałam je jagodami, które są doskonałym źródłem antyoksydantów, ale poza sezonem można użyć jakichkolwiek innych owoców (uwaga tylko na banany, bo zacznie podniosą wartość kaloryczną i indeks glikemiczny dania).

Składniki:

  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g odżywki białkowej (polecam o smaku kokosowym
  • 175 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 50 g jagód
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka zmiksować, dodać mleko, proszek do pieczenia mąkę i odżywkę białkową, wymieszać. Na małej patelni posmarowanej olejem kokosowym usmażyć z powstałej masy 2 naleśniki, obracając w połowie smażenia. Każdy naleśnik posmarować 2 łyżeczkami jogurtu naturalnego i posypać jagodami.

Przepis na 2 porcje
W jednej porcji: 314 kcal, 14 g węglowodanów, 27 g białka, 14 g tłuszczu

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe