Kolorowa sałatka z serem camembert, cukinią i papryką

08:09:00


Czasami nie ma czasu lub możliwości przygotowanie nawet najszybszego obiadu na ciepło i wtedy idealnym rozwiązaniem będzie taka sałatka. Jest kolorowa i pyszna, zawiera dużo witamin i błonnika z warzyw. Idealna do spakowania na letni lunch. Zawiera białko i sporo zdrowego tłuszczu z pestek dyni, który jest nieocenionym źródłem magnezu, fosforu i cynku. Szczególnie polecam korzystać z rozpoczynającego się właśnie sezonu na paprykę, bo w 100 gramach zawiera nawet do 140 mg witaminy C podczas kiedy w cytrynie znajdziemy "zaledwie" 50 mg.

Składniki:


  • 100 g sałaty
  • 100 g kolorowej papryki
  • 50 g cukinii
  • 1/2 średniego pomidora
  • 15 g cebuli czerwonej
  • 60 g sera camembert light
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
  • 1 łyżeczka pestek dyni i sezamu


Warzywa pokroić i wymieszać. Plasterki cukinii należy należy posolić przed podaniem na surowo, aby straciły gorzkawy smak. Na sałatce ułożyć pokrojony ser camembert, skropić olejem z pestek dyni i posypać ziarnami dyni i sezamu. Nie doprawiałam już sałatki, bo sam olej z pestek dyni ma wyraźny, charakterystyczny aromat, ale jeśli macie ochotę, możecie dodać ulubione zioła. Smacznego!

269 kcal, 19 g białka, 15 g węglowodanów, 15 g tłuszczu

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe