Kolorowa sałatka z serem camembert, cukinią i papryką
08:09:00Czasami nie ma czasu lub możliwości przygotowanie nawet najszybszego obiadu na ciepło i wtedy idealnym rozwiązaniem będzie taka sałatka. Jest kolorowa i pyszna, zawiera dużo witamin i błonnika z warzyw. Idealna do spakowania na letni lunch. Zawiera białko i sporo zdrowego tłuszczu z pestek dyni, który jest nieocenionym źródłem magnezu, fosforu i cynku. Szczególnie polecam korzystać z rozpoczynającego się właśnie sezonu na paprykę, bo w 100 gramach zawiera nawet do 140 mg witaminy C podczas kiedy w cytrynie znajdziemy "zaledwie" 50 mg.
Składniki:
- 100 g sałaty
- 100 g kolorowej papryki
- 50 g cukinii
- 1/2 średniego pomidora
- 15 g cebuli czerwonej
- 60 g sera camembert light
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
- 1 łyżeczka pestek dyni i sezamu
Warzywa pokroić i wymieszać. Plasterki cukinii należy należy posolić przed podaniem na surowo, aby straciły gorzkawy smak. Na sałatce ułożyć pokrojony ser camembert, skropić olejem z pestek dyni i posypać ziarnami dyni i sezamu. Nie doprawiałam już sałatki, bo sam olej z pestek dyni ma wyraźny, charakterystyczny aromat, ale jeśli macie ochotę, możecie dodać ulubione zioła. Smacznego!
269 kcal, 19 g białka, 15 g węglowodanów, 15 g tłuszczu
0 komentarze