Cukinie faszerowane kaszą jaglaną z pomidorami

08:56:00



Sezon na cukinię w pełni i staram się to wykorzystać w kuchni. Uwielbiam ją za to, że jest bardzo uniwersalna - nadaje się do gotowania, pieczenia, grillowania, a nawet do jedzenia na surowo. Doskonała dla osób odchudzających się, bo  100 gram warzywa ma tylko 16 kalorii a przy tym sporo błonnika dzięki czemu daje uczucie sytości. Ponadto cukinia jest źródłem witamin z grupy B, co jest szczególnie ważne dla osób takich jak ja - czyli na diecie bezmięsnej. I najważniejsze, super smakuje, szczególnie w tej zapiekance, która może być alternatywą dla tłustej lazanii z makaronem. Gwarantuję, że nawet najwytrwalszy mięsożerca skusi się na to danie pod wpływem zapachu pieczonych pomidorów z mozzarellą i włoskimi ziołami.

Składniki:


  • 2 duże cukinie lub 3 małe (około 1 kg)
  • 300 g pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli light (120 g)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • łyżka kaparów kaparów 
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g papryki
  • 2 zabki czosnku
  • oregano i bazylia

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomidory zmiksować w blenderze. Cukinie przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką z ostrymi brzegami lub specjalną łyżeczką do melona. Wydrążone cukinie lekko posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zeby zaczęły się piec w czasie kiedy będziemy przygotowywać nadzienie. W rondelku na oliwie podsmażyć zmiażdżony czosnek, dodać paprykę i wydrążony miąższ z cukinii, smażyć około 5 minut, a następnie zalać sosem pomidorowym i wymieszać sos z kaszą jaglaną. Doprawić farsz oregano i bazylią i łyżką nakładać do podpieczonych łódeczek z cukinii. Na wierzchu układamy plasterki mozarelli light i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. 

Przepis na 3 porcje 
W jednej porcji: 298 kcal, 44 g węglowodanów, 9 g tłuszczu, 16 g białka

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe