Cukinie faszerowane kaszą jaglaną z pomidorami
08:56:00
Sezon na cukinię w pełni i staram się to wykorzystać w kuchni. Uwielbiam ją za to, że jest bardzo uniwersalna - nadaje się do gotowania, pieczenia, grillowania, a nawet do jedzenia na surowo. Doskonała dla osób odchudzających się, bo 100 gram warzywa ma tylko 16 kalorii a przy tym sporo błonnika dzięki czemu daje uczucie sytości. Ponadto cukinia jest źródłem witamin z grupy B, co jest szczególnie ważne dla osób takich jak ja - czyli na diecie bezmięsnej. I najważniejsze, super smakuje, szczególnie w tej zapiekance, która może być alternatywą dla tłustej lazanii z makaronem. Gwarantuję, że nawet najwytrwalszy mięsożerca skusi się na to danie pod wpływem zapachu pieczonych pomidorów z mozzarellą i włoskimi ziołami.
Składniki:
- 2 duże cukinie lub 3 małe (około 1 kg)
- 300 g pomidorów
- 1 kulka mozzarelli light (120 g)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- łyżka kaparów kaparów
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g papryki
- 2 zabki czosnku
- oregano i bazylia
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomidory zmiksować w blenderze. Cukinie przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką z ostrymi brzegami lub specjalną łyżeczką do melona. Wydrążone cukinie lekko posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zeby zaczęły się piec w czasie kiedy będziemy przygotowywać nadzienie. W rondelku na oliwie podsmażyć zmiażdżony czosnek, dodać paprykę i wydrążony miąższ z cukinii, smażyć około 5 minut, a następnie zalać sosem pomidorowym i wymieszać sos z kaszą jaglaną. Doprawić farsz oregano i bazylią i łyżką nakładać do podpieczonych łódeczek z cukinii. Na wierzchu układamy plasterki mozarelli light i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.
Przepis na 3 porcje
W jednej porcji: 298 kcal, 44 g węglowodanów, 9 g tłuszczu, 16 g białka
0 komentarze