Rozmarynowy chlebek twarogowy

13:48:00

O tym, dlaczego warto skusić się na śniadania białkowo-tłuszczowe i jednocześnie starać się obniżyć ilość węglowodanów w diecie pisałam już wcześniej tutaj. Z doświadczenia wiem, że większości osób najtrudniej przychodzi odmówienie sobie pieczywa na śniadanie. Ten chlebek, zrobiony z twarogu, otrębów i siemienia lnianego bez dodatku mąki ma znacznie lepsze proporcje makroskładników od tradycyjnych wypieków, a przy tym jest bardzo smaczny i sycący. Polecam go szczególnie osobom, którym ciężko jest przerzucić się z kanapek na same jajka, pasty rybne, awokado lub (w przypadku nie-wegetarian) - mięso na pierwszy posiłek. Przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni, a więc jest też dobrą opcją dla osób, które nie mają rano czasu na przygotowywanie codziennie śniadań na ciepło takich jak omlety, jajecznice czy naleśniki. Można do niego dodawać dla urozmaicenia za każdym razem inne zioła. Bardzo smakował mi z czarnuszką oraz z przyprawą włoską z pomidorami suszonymi, bazylią i czosnkiem, ale moim zdecydowanym faworytem dla tego chlebka jest rozmaryn!

Składniki na 4 porcje:

60 g otrębów żytnich
30 g lnu  mielonego
3 jajka
250 g twarogu chudego
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozmaryn lub tymianek

Wszystkie składniki poza ziołami włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy do ciasta (najlepiej keksówka). Posypać po wierzchu rozmarynem lub innymi ziołami (np. kminek, tymianek, czarnuszka, oregano – do wyboru). Piec około 50 minut w temp. 170 stopni.

W jednaj porcji:
190 kcal, 6 g węglowodanów, 6,5 g tłuszczu, 21,8 g białka

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe