Ryżowy makaron vermicelli z warzywami i tofu w sosie sojowym

14:46:00

Niektórym wydaje się, że zdrowe odżywianie dostosowane do zwiększonego zapotrzebowania na białko przy dużej aktywności fizycznej i do tego - w moim przypadku - bez mięsa jest utrudnieniem i wyrzeczeniem się wielu przyjemności. Przy tym oczywiście taka dieta musi być droga i niesmaczna, a gotowanie zajmuje wieki. Nic bardziej mylnego! Dla mnie to raczej źródło inspiracji :) Określony cel i jednocześnie chroniczny brak czasu skłania mnie do poszukiwania i wymyślania dań, które będą pożywne, bogate w białko, a przy tym łatwe w przygotowaniu - tak jak ten makaron z warzywami w stylu azjatyckim. Gwarantuję, że przygotujecie go szybciej niż przyjechałoby gotowe danie zamówione "u Chińczyka", a na pewno będzie bardziej przyjazne dla żołądka i sylwetki ;)

Zanim zaczniemy chciałabym krótko rozprawić się z trzema mitami, które mogą budzić obawy w tym przepisie. Po pierwsze - soja. Często słyszy się, że jest zła, bo jest modyfikowana genetycznie. To fakt, że z tą rośliną często się tak zdarza, ale zwłaszcza przy uprawach, z których plony są wykorzystywane jako karma dla zwierząt. Przez to większość miesożerców wcale nie jest wolna od GMO. Ponadto o ile na tofu możemy przeczytać, czy jest zrobione z soi niemodyfikowanej genetycznie i zaopatrzyć się w bezpieczny produkt, o tyle na mięsie nie znajdziemy informacji, czym dana krówka lub świnka była karmiona. Po drugie - mrożonki. Mrożenie jest procesem, przez który owoce i warzywa nie tracą zbyt wielu witamin i wartości odżywczych, więc bez obaw możemy z nich korzystać, zwłaszcza w zimie, kiedy jakość świeżych produktów pozostawia wiele do życzenia. Po trzecie - pewne wątpliwości może budzić też wysoka zawartość soli w sosie sojowym. To fakt, że jej nadmierne spożycie jest szkodliwe, ale u osób, które intensywnie ćwiczą podaż soli może być nieco większa niż u "kanapowca" (bo więcej soli tracimy z potem ;-). Jeżeli kontrolujecie ilość soli w diecie i nie korzystacie z gotowych, od razu doprawionych półproduktów to odrobina sosu sojowego na pewno Wam nie zaszkodzi.

Składniki na 3 porcje:

100 g makaronu ryżowego vermicelli
750 g gotowej mieszanki mrożonych brokułów, kalafiora i marchewki
50 ml sosu sojowego
Kostka tofu 180 g
3 łyżeczki mąki orzechowej

Makaron i warzywa ugotować w osobnych garnkach, wymieszać z sosem sojowym i dodać pokrojone tofu. Przed podaniem każdą porcję posypać łyżeczką mąki orzechowej.
Szybko, prawda? ;)

W jednej porcji:

321 kcal, 43 g węglowodanów, 17 g białka, 7 g tłuszczu

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe