Sałatka caprese z buraka
12:50:00W tak upalne dni jak dzisiaj kiedy nie chce się gotować i jeść ciężkich potraw idealnie sprawdzają się sałatki. W imię wielkiej miłości do buraków w każdej postaci odmieniłam trochę klasyczną włoską sałatkę caprese i zastąpiłam nimi pomidory :) Efekt jest zdumiewająco smaczny i zdrowy. Jeśli skorzystacie z gotowych gotowanych buraczków dostępnych w wielu marketah przygotowanie tego dania nie zajmie Wam więcej niż 5 minut. A warto też dlatego, że jedna porcja to aż 27 g białka!
Składniki na 1 porcję:
1 ugotowany burak
1 kulka mozzarelli
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
Sól, pieprz i świeża bazylia
Buraka i mozzarellę pokroić na plasterki i ułożyć na przemian na talerzu. Oliwę i ocet wymieszać z dwoma łyżeczkami wody, solą, pieprzem i bazylią. Tak przygotowanym sosem skropić sałatkę i udekorować listkami świeżej bazylii. Bon apetit!
W jednej porcji:
397 kcal, 15 g węglowodanów, 27 g tłuszczu, 27 g białka
0 komentarze