Sałatka z bobu z wege boczkiem i fit majonezem
03:26:00
Fit majonez? Wege boczek? Brzmi nierealnie? A jednak! To możliwe :) Poniżej przepis na pyszną sałatkę, która smakuje jak z prawdziwym majonezem, syci na długo i dostarcza aż 22 g białka w porcji. Zapraszam do gotowania!
Składniki na 4 porcje:
400 g ugotowanego bobu (poza sezonem można zastąpić białą fasolą)
1 średni bakłażan
serek wiejski
5 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
sól, pieprz,
1 łyżeczka wędzonej papryki
Vege bekon:
Bakłażan pokroić na jak najcieńsze plastry. Z rozpuszczonego masła lub oliwy, soli, pieprzu i wędzonej papryki przygotować marynatę i posmarować nią bakłażan. Plasterki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w temp. 200 stopni, wystudzić.
Fit majonez:
Zmiksować 1 opakowanie serka wiejskiego z jednym ugotowanym jajkiem i łyżeczą musztardy na gładką masę. Gotowe!
Sałatka:
Ugotowany bób obrać z łusek, wymieszać z posiekaną resztą jajek, majonezem i porwanym na kawałeczki vege bekonem. Opcjonalnie można dodać szczypiorek dla smaku.
W jednej porcji:
287 kalorii, 14,6 g tłuszczu, 22 g białka, 10,8 g węglowodanów
0 komentarze