Burgery z batata i ciecierzycy z rozmarynowymi bułeczkami

13:41:00



Czasami można sobie pozwolić na troszkę więcej węglowodanów, na przykład przed startem w długim biegu. To danie jest dosyć pracochłonne, jeżeli tak jak ja chcielibyście zrobić w domu też bułki, ale polecam, bo warto. Smakują wybornie. Ewentualnie można zjeść same burgery w towarzystwie sałatki, co znacznie skróci czas przygotowania. Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka, a bataty pozwolą uzupełnić zapasy potasu i beta-karotenu.  Do tego jeszcze kurkuma, która nie tylko nada bułeczkom i burgerom piękny kolor, ale też działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Przeglądając różne przepisy na dania z batatów odkryłam super patent na ich ekspresowe przygotowanie do dalszej obróbki - zamiast uprzednio piec je ponad 30 minut w piekarniku wystarczy włożyć całego batata w skórce do mikrofalówki na około 5 minut. Nie będzie tak smaczny jak upieczony, więc niekoniecznie polecam tę metodę do bezpośredniego spożycia, ale jeśli chcemy wykorzystać bataty jako bazę do innego dania w ten sposób możemy znacznie skrócić czas spędzony w kuchni. Ja moje burgery jadłam w towarzystwie frytek z cukinii. Było pysznie :)

Przepis na 6 sztuk

Burgery:

Składniki:

1 duży batat
1 puszka ciecierzycy
1 jajko
1 łyżka siemienia lnianego
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżka oleju kokosowego

Odsączoną ciecierzycę i upieczonego batata zmiksować, dodać jajko, siemię lniane i przyprawy, wymieszać. Z powstałej masy uformować 6 małych burgerów i smażyć na teflonowej patelni na oleju kokosowym z dwóch stron na rumiany kolor.

Bułeczki pełnoziarniste z rozmarynem:

Składniki:

100 g mąki pełnoziarnistej pszennej
120 g otrębów  żytnich zmielonych
6 łyżek jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
1 łyżka rozmarynu

Wszystkie składniki poza jajkiem i rozmarynem połączyć i zagnieść dosyć twarde ciasto. Następnie uformować 6 bułeczek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać rozmarynem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone bułeczki przekroić na pół, włożyć burgery z ciecierzycy i świeże warzywa wedle upodobań, spiąć wykałaczką.

W jednym burgerze:

261 kcal, 76 g węglowodanów, 6 g tłuszczów, 37 g białka

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe