Potrójnie kokosowe ciasteczka owsiane

12:09:00



Trochę zmodyfikowałam przepis na tradycyjne ciasteczka owsiane zamieniając masło na olej kokosowy, mąkę pszenną na mąkę kokosową i rodzynki na jagody goji. Do tego miód zamiast cukru. Wyszło tak trochę przypadkiem, bo chciałam zużyć to, co akurat miałam w domu, ale zamiana okazała się strzałem w dziesiątkę. Nie dość, że pyszne, to jeszcze zdrowe i barrrdzo sycące! Ciasteczka są miękkie i lekko wilgotne, nadają się do jedzenia przez kilka dni (chociaż szybko znikają z talerza ;-). Idealne na przekąskę po treningu lub na osłodę jesiennych wieczorów przy herbacie.

Składniki na 20 ciasteczek

1,5 szklanki płatków owsianych
100 g wiórków kokosowych
100 g oleju kokosowego (rozpuszczonego i przestudzonego)
2 jajka
2 łyżki mąki kokosowej
4 łyżki miodu
2-3 łyżki wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, formować łyżką ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 160 stopni

W jednym ciasteczku:
111 kcal, 7 g tłuszczu, 9,7 g węglowodanów, 3,1 g białka


You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe