Pieczona papryka z kaszą gryczaną i mozzarellą

09:57:00

Aż wstyd się przyznać, ale jako wielka fanka kasz przez 27 lat żyłam nie wiedząc, że istnieje coś takiego jak kasza gryczana niepalona. Zachęcona "nowinką" postanowiłam wypróbować ją w połączeniu z papryką i mozzarellą, oczywiście z sosem pomidorowym i ziołami. Muszę przyznać, że jest bardzo smaczna i syci na długo. I tak jak większość gatunków kasz - stanowi prawdziwą skarbnicę witamin. Danie jest idealne na chłodne, jesienne dni, zwłaszcza, że papryka o tej porze roku smakuje najlepiej.

Składniki na 3 porcje:

3 papryki (czerwone lub zielone)
100 g kaszy gryczanej niepalonej
150 g mozzarelli
25 g oliwek
150 g pomidorów z puszki
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
rozmaryn

Papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni i w tym czasie podgotować kaszę. Następnie kaszę wymieszać z sosem pomidorowym, pokrojonymi oliwkami, mozzarellą, drobną posiekaną cebulą i czosnkiem, doprawić rozmarynem. Przygotowanym farszem wypełnić lekko podpieczone papryki i zapiekać razem jeszcze około 15 minut.

W jednej porcji:
375 kcal, 43.3 g węglowodanów, 15,4 g tłuszczów, 20 g białka


You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe