Pieczone awokado z jajkiem
23:31:00Przepis jest dziecinnie prosty i daje nam alternatywę dla tradycyjnej jajecznicy na śniadanie. Piecze się akurat tyle, ile zajmuje umycie zębów, makijaż lub ubranie się, a więc można przyrządzić coś takiego nawet w bardzo zajęte poranki. Na początku trochę obawiałam się, że połączenie awokado z jajkiem na ciepło będzie za tłuste i niesmaczne, więc postanowiłam zjeść je z bułeczką żytnią. Okazało się jednak, że takie połączenie świetnie się sprawdza i nieźle smakuje, więc następnym razem zamierzam podwoić porcję i wyrzucić pieczywo, żeby otrzymać idealne śniadanie białkowo - tłuszczowe.
Składniki:
1 awokado
1 jajko
1 mała bułka żytnia
Awokado przekroić, usunąć pestkę i do powstałej dziurki wbić jajko. Piec do momentu ścięcia się jajka (ok 10 minut). Podawać z pieczywem lub ze świeżymi warzywami.
W jednej porcji:
378 kcal, 14 g białka, 38 g węglowodanów, 19 g tłuszczu
0 komentarze