Brownie fasolowe z fit nutellą

03:30:00

To ciasto nie jest niskokaloryczne, ale z powodzeniem można je zjeść jako jeden z posiłków w ciągu dnia lub na deser po mniejszym obiedzie. W przeciwieństwie do sklepowych słodyczy nie zawiera mąki, białego cukru, sztucznych barwników i utwardzaczy. Jest za to świetnym źródłem magnezu (banany i kakao), zdrowych nieutwardzonych tłuszczów roślinnych (olej kokosowy i awokado) i łatwo przyswajalnego białka (fasola). Wcale nie czuć, że jest zrobione z fasoli, jest mokre, ciężkie i pyyyszne jaki klasyczne brownie. Jeśli zostanie Wam trochę nutelli do posmarowania ciasta możecie ją użyć do kanapek, omletów lub naleśników ;)

Składniki na 10 porcji:

Ciasto:
2 puszki fasoli,
150 g oleju kokosowego
4 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
150 g gorzkiej czekolady
100 ml miodu
6 łyżek kako
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Zmiksować wypłukaną fasolę z olejem kokosowym, żółtkami, proszkiem do pieczenia, jogurtem, miodem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą z fasoli. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec około 50 min w temperaturze 200 stopni.

Fit nutella:
1 banan 
1 awokado
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
1 łyżka chipsów kokosowych

Składniki zmiksować na gładką masę.

Wystudzone ciasto posmarować fit nutellą, opcjonalnie można posypać wiórkami lub chipsami kokosowymi lub orzechami.

W jednej porcji:

408 kcal, 28 g tłuszczu, 31 g węglowodanów, 7,9 g białka




You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe