Fit placuszki z cukinii

02:19:00

Już wróciła do sklepów! Pyszna, lekkostrawna i niskokaloryczna - CUKINIA!  Obok sporej dawki witamin, minerałów i witamin warzywko to ma jeszcze jedną istotną zaletę. Cukinia charakteryzuje się działaniem alkalizującym, czyli odkwasza organizm i ponadto pomaga usuwać zbędne produkty przemiany energii. Polecana nawet dla osób z problemami trawiennymi jako naturalne lekarstwo na nadkwasność żołądka. Kilkakrotnie pisałam już o jej wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. U mnie tym razem w postaci pysznych placuszków :)

Składniki na 4 porcje:

2 duże lub 3 małe cukinie
1/4 cebuli
3 łyżki mąki ( może być gryczana lub jaglana)
3 łyżki mielonego lnu
1 łyżka ulubionych ziół
3 jajka
2 łyżki masła klarowanego

Jajka ubić i wymieszać z mąką i lnem. Dodać startą na grubych oczkach cebulę i cukinię uprzednio odciśniętą z nadmiaru wody na sitku lub durszlaku. Doprawić ziołami. Na patelni rozgrzać masło klarowane i nakładać łyżką małe placuszki. Smażyć aż do zrumienienia z obu stron.

Polecam podawać z salsą ze świeżych pomidorów z bazylią i oliwą z oliwek lub z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego ;)

W jednej porcji:
190 kcal, 10,4 g białka, 14 g węglowodanów, 10,5 g tłuszczu

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe