PEŁNOZIARNISTA TARTA ZE SZPARAGAMI

04:25:00

Dlaczego warto jeść szparagi? Po pierwsze dlatego, że są doskonałe dla osób na diecie, bo mają tylko 18 kcal w 100 gramach, a przy tym dużo błonnika i całkeim sporo białka. Po drugie, są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, w tym witaminy C (anytoksydancja), witamin z grupy B (piękna cera), witaminy A (zdrowe oczy i skóra) i magnezu (mocne nerwy ;). Do tego są uznawane za naturalny afrodyzjak :) Polecam spróbować w wersji na tarcie z mąki pełnoziarnistej. Najlepiej smakuje podana razem z ugotowanymi al dente szparagami obok.


Przepis na 6 porcji


Składniki na spód:

1szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki otrębów  żytnich
2 łyżki mielonego lnu
50 gram masła
1 żółtko
szczypta soli himalajskiej
50 ml zimnej wody
2-3 łyżki jogurtu greckiego
Ze składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 min. w lodówce, nastepnie podpiec 15 min w temp. 180 stopni, lekko wystudzić.
Składniki na wierzch:
100 gram sera feta
pęczek zielonych szparagów sparzonych we wrzątku
1/2 czerwonej cebuli
2 jajka
pół szklanki mleka
rozmaryn, tymianek, oregano
Na spodzie do tarty ułożyć ser feta i cebulę, wylać rozmieszane jajka z mlekiem, na wierzchu ułożyć szparagi i pokrojoną w piórka cebule, posypać ziołami i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
W jednej porcji:
348 kcal, 27,7 g węglowodanów, 18,7 g tłuszczu, 14,5 g białka




You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Pinterest

Facebook

Follow Us

Subscribe