Pieczarki portobello faszerowane tuńczykiem i pomidorami z chili
08:46:00
Tuńczyk jest łatwo dostępnym, ale często niedocenianym źródłem białka (w 100 gramach znajdziemy około 25 gram białka, niecały gram tłuszczu i zero węglowodanów!). Nadaje się nie tylko do sałatek i spaghetti. Świetnie sprawdza się też w pastach na śniadanie białkowo-tłuszczowe, jako dodatek do omletów lub, tak jak w tym przepisie, jako farsz do pieczonych dań z warzyw. Pieczarki nadziewane tuńczykiem są niskokaloryczne i proste w przygotowaniu, a smakują wybornie i dostarczają duże ilości białka. Podczas przygotowywania tej potrawy wykorzystałam mój ulubiony patent na zagęszczanie sosu i dodałam do niego czubatą łyżkę mielonego odtłuszczonego lnu (więcej na temat korzystnych właściwości lnu tutaj). Danie jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe. Świetnie komponuje się na przykład z sałatą skropioną sokiem z cytryny i - o ile nie musimy radykalnie obcinać węgli - to z puree z zielonego groszku (mój przepis na puree - zmiksować puszkę groszku z 1 łyżką masła, dodać pieprz, sól i pół łyżeczki kurkumy, zagrzać;-).
Składniki na 2 porcje:
6 dużych pieczarek (najlepiej sprawdzi się odmiana portobello)
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 plastry żółtego sera
50 g czarnych oliwek
1 czubata łyżka mielonego lnu
pół łyżeczki mielonego chili lub 1 skrojona ostra papryczka
1 łyżeczka oregano
Pieczarki umyć, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarniki nagrzanego do 180 stopni. W rondelku wymieszać tuńczyka z puszką, pomidorów, doprowadzić do wrzenia i oregano, len mielony i ostrą papryczkę. Do lekko podpieczonych pieczarek włożyć przygotowany farsz, na wierzchu układać oliwki i kawałki żółtego sera, piec całość jeszcze 20 minut.
W jednej porcji:
306 kalorii, 29 g białka, 11 g tłuszczu, 20 g węglowodanów
0 komentarze